Mi a meditáció?

Ha szeretnéd megteremteni a belső békéd, keresed a nyugalmat és szabadulnál a feszültségektől akkor jó helyen jársz  A meditációnak nincs egységes megfogalmazása, mindenkinek mást jelent és rengeteg formája, gyakorlási módja létezik. A meditáció bárki számára megtanulható, hatékony tapasztalati„technika”, mely segít lecsendesíteni a folyton rohanó elmét, elősegíti a tudatosságot, szellemi, fizikai és mentális egészséget.

Elkezdenél meditálni? Próbáld ki velem! Találsz vezetett meditációkat Youtube csatornámon, illetve letölthetsz ingyenes meditációkat. Egyéni ingyenes 15 perces konzultáció elérhető, írj nekem.

preszeller.dora@gmail.com

A meditáció tudományosan igazolt hatásai

Csökkenti a fájdalmat

Tudtad? A meditáció növeli a fájdalommal szembeni tűrőképességet. A Wake Forest Baptista Orvosi Központ által végrehajtott kísérlet során önkénteseket vizsgáltak ahol meditáció után hővel okoztak fájdalmat önkénteseknek. A meditáció holisztikus fájdalomcsillapító, mely még a morfiumnál is erősebb derült ki.

Bővebben

Csökkenti a pánikbetegség tüneteit

Tudtad?22 szorongásos vagy pánikbeteg személyt vizsgáltak ugyancsak egy kutatás során akik három hónapos meditációs és relaxációs tréningen vettek részt. A program eredményei egyértelműen kimutatták: 22-ből 20 résztvevőnél jelentősen csökkentek a tünetek.

Bővebben

Csökkenti a szorongást, depressziót, stresszt

Tudtad?A meditáció csökkenti a vérnyomást, pulzusszámot, így csökken a pszichés stressz. A vipanassa gyakorlásával csökken a szürkeállomány sűrűség az agyban, azon a területen amiért a szorongás és a stressz felelős. Az orvosok a depressziót komoly állapotok közé sorolják, mert a hatékony kezelés nélkül könnyen veszélyeztető állapot alakulhat.Egy 2 évig tartó kutatás során 424 beteget vizsgáltak meg a szakemberek annak tükrében hányan esnek vissza depresszióba. A csoport egyik fele antidepresszánsokat kapott, a másik része pedig éber figyelmen alapuló kognitív terápiában (Mindfulness-Based Cognitive Therapy, MBTC) részesült. Az eredmények alapján a meditációs gyakorlatokon résztvevők mindössze 44 százaléka esett vissza, míg a gyógyszerrel kezeltek esetében 47 százalék volt. Tehát kevesebben estek vissza azok közül akik alternatív módszert alkalmaztak.

Bővebben

Javuló figyelem és koncentráció

A kutatási eredmények azt mutatják, hogy már napi 10-15 perc meditációval javíthatók a tanulmányi eredmények mert az agy különböző területei közötti együttműködést is javítja mely felelős a figyelem és memóriáért. Ez azokra is jó hír akik már nem tanulnak de folyton elkalandozik a figyelmük 🙂

Bővebben

Növeli a kreativitást, memóriát, jó hangulatot

Az Arkansasi Egyetem kutatása bebizonyította hogy ha Alfa állapotban ellazulunk és nyitottabb tudatállapotba kerülünk – ezt meditáció segítségével el lehet érni akkor akár 25 perc meditáció is serkenti a kreativitást.

Bővebben